Information

Sverige historia och information

Här kan du läsa om allt ifrån unik fakta om Sverige, till värdefull och historisk information.

Sveriges Geografiska Läge

Sverige ligger i norra Europa och delar landgräns med Norge i väst och Finland i öst. Landet har en lång kustremsa mot Östersjön och Bottniska viken i söder och öster. Sveriges geografiska läge har starkt påverkat landets historia, kultur och samhälle.

Det geografiska läget har bidragit till att Sverige har varit en viktig handelsnation sedan lång tid tillbaka. Landets närhet till Östersjön har underlättat handeln med övriga Europa och östra delarna av världen. Dessutom har de stora skogarna och rika naturresurserna haft en betydande roll för Sveriges ekonomi och utveckling.

Hur Sveriges nationaldag kom till

Inledningsvis kan vi nämna Sverige blev självständigt först den 6 juni 1523, i samband med det valdes Gustav Vasa till kung och den dagen kom att bli Sveriges nationaldag som firas sedan 1893.

I Sverige är det en helgdag då de flesta svenskar är lediga. Nästan varje kommun i Sverige firar Sveriges nationaldag på ett eller annat sätt.

Du ser Sveriges flagga upphissad på många platser och det ett typiskt svenskt nationalfirande består av jordgubbstårta och glass.

Sveriges nationaldag brukar också förknippas med regn och åskskurar, men detta varierar också från år till år.

I storstäderna brukar man hålla tal, sjunga och hissa upp den svenska flaggan. En viktig del i firandet är att det finns fika, främst saft, kaffe och jordgubbstårta.

Sveriges flagga

Sveriges .bloggink.seSveriges flagga är precis som hos alla andra länder en nationalsymbol. Korset i svenska flaggan symboliserar kristendomen.

Den blåa färgen symboliserar den blåa himlen och den gula färgen symboliserar de tre kronorna i guld. Sveriges riksdag har beslutat om 22 allmänna flaggdagar.

Om man ska nämna några av dessa flaggdagar så är det bland annat nyårsdagen, kungens, drottningens och kronprinsessans namnsdagar och födelsedagar, påskdagen, midsommardagen och juldagen.

Under dessa dagar hissas flaggan i topp, i samma storlek på alla flaggstänger i Sverige.

Naturrikedomar och Miljö: Sverige är känt för sin fantastiska natur med djupa skogar, många sjöar och en lång, vacker kustlinje. Landet är också ledande inom miljöskydd och hållbarhet, med ambitiösa mål för att minska koldioxidutsläpp och främja förnybar energi.

Sverige som land

Sveriges har en stor yta som består av landskap, tusentals sjöar och skogar, där skogsindustrin spelar en viktig roll i svensk ekonomi.

Minst en tredjedel av Sveriges yta består av skog och största skogsägaren är svenska staten.

Gillar du natur av olika slag så är Sverige ett land du definitivt ska besöka. Det är förvånansvärt att

Sveriges yta är större än Tyskland.

Men antalet invånare mättes till strax över 10 miljoner år 2022. Sverige är femte största landet i

Europa och innefattar totalt 1979 städer.

Svenska Stormaktstiden

Under Stormaktstiden (1611-1721) upplevde Sverige en period av stor politisk och militär makt. Denna epok karakteriseras av Sveriges strävan att bli en europeisk stormakt, vilket ledde till krig och erövringar i både Europa och de baltiska länderna.

En av de mest kända händelserna under Stormaktstiden var Sveriges deltagande i trettioåriga kriget. Sverige kämpade mot katolska makter i Europa och spelade en avgörande roll i krigets utkomst. Genom detta krig expanderade Sveriges territorium och stärkte sin position som en stormakt.

Stormaktstiden var också en period av kulturell och vetenskaplig blomstring i Sverige. Många framstående svenska forskare och författare bidrog till den intellektuella miljön under denna tid, vilket ledde till betydande framsteg inom en rad olika områden.

Sveriges Roll Under Världskrigen

Sverige spelade en komplicerad roll under andra världskriget. Trots att landet förklarade sig neutralt 1939, blev det indirekt inblandat i kriget genom handel med Tyskland och leveranser av järnmalmsprodukter. Denna komplicerade neutralitet ledde till en rad politiska och ekonomiska utmaningar för Sverige.

Sveriges Roll Under Världskrigen...bloggink.se

Svenska exportprodukter Under kriget fortsatte Sverige att exportera järnmalm och andra produkter till Tyskland, trots den formella neutralitetsförklaringen. Detta ledde till spänningar med de allierade, som såg leveranserna som ett stöd till den tyska krigsmaskinen. Trots detta var Sverige försiktigt med att undvika direkta konflikter och att behålla sin officiella neutralitet.

Internationella relationer Sveriges roll under andra världskriget påverkade dess internationella relationer under och efter kriget. Efter kriget stod Sverige inför utmaningar när det gällde att återuppbygga sitt rykte som en neutral nation och att hantera de långsiktiga konsekvenserna av dess ekonomiska och politiska val under kriget.

Efterkrigstidens Modernisering

i Sverige var en period av stor förändring och utveckling. Efter andra världskriget genomgick Sverige en omfattande modernisering inom många olika områden, inklusive industri, teknologi och samhällsstruktur.

Under denna tid genomfördes omfattande reformer inom såväl politik som ekonomi, vilket ledde till en snabb urbanisering och industrialisering av landet. Sverige genomgick en period av kraftig tillväxt och utveckling, vilket resulterade i en förändrad ekonomi och social struktur.

Det nya samhället som växte fram under denna tid präglades av framsteg inom teknik och vetenskap, vilket ledde till ökad standardisering och modernisering av vardagslivet för människor i hela landet.

Sveriges klimat

Det ryktas om att det går isbjörnar på Sveriges gator med anledning av den kalla vintersäsongen.

Men så är inte fallet, trots de låga temperaturerna så finns det tyvärr inga isbjörnar.

Varmaste temperaturen uppmättes till 38 grader år 1947.

Sveriges största sport

Fotboll kom till Sverige under 1870-talet. Men det var inte förrän på 1890-talet som spelet blev organiserat och började utövas av herrar i Sverige.

Sveriges första fotbollslandslag spelade mot Norge år 1908.

Svenska mästerskapet i fotboll pågick varje år mellan fram till 1925. I samband med detta, år 1917 startades de första damlagen och året efter spelades den första officiella matchen mellan två damlag i Stockholm.

Idag är fotboll är en av dom största spelade sporterna i Sverige som spelas av dryga 600 000 svenskar.

Vad är huvudstaden i Sverige?

Huvudstaden i Sverige är Stockholm.

Vilket språk talas huvudsakligen i Sverige?

Det huvudsakliga språket som talas i Sverige är svenska.

Vilken är den traditionella svenska maträtten?

En traditionell svensk maträtt är köttbullar, ofta serverade med gräddsås, lingonsylt och potatis.

Vilken valuta används i Sverige?

Valutan som används i Sverige är svenska kronor (SEK).

Vilka länder gränsar till Sverige?

Sverige gränsar till Norge och Finland. Det är också nära Danmark, som det är förbundet med via Öresundsbron.

Är Sverige medlem i Europeiska unionen?

Ja, Sverige är en medlemsstat i Europeiska unionen sedan 1995.

Vad är Sverige känt för globalt?

Sverige är globalt känt för sin progressiva socialpolitik, innovationer (som IKEA och Spotify), vacker natur, samt historiska personligheter som ABBA och Alfred Nobel.

Europas urfolk i Sverige

En sak som kan vara värt att nämna är folkgruppen samer som är Europas urfolk. Uppskattningsvis kan man säga att en tredjedel av världens samer finns i Sverige. Samernas livssätt är en del av Sveriges historia.

Innovation och Teknik: Sverige är en av världens mest innovativa nationer, hem för företag som IKEA, Volvo och Ericsson. Landet har en stark tradition av forskning och utveckling, vilket bidrar till dess höga standard inom teknik, hälsa och utbildning.

Svenska demokratins tillväxt

I detta avsnitt kan du läsa intressant fakta om Sveriges olika demokratiska epoker som skildrar den svenska demokratins tillväxt. Historian är vad som har lett till att Sveriges ser ut som den gör idag.

Observera att detta endast är en sammanfattning av svensk politisk historia som sträcker sig fram till år 2021.

Kungens styrelse

Kungens och riksdagens gemensamma styrelse av Sverige sträckte sig fram till 1680. Men det var inte förrän 1866 som Sverige fick en ny ordning i riksdagen. Samma år var det endast 6 procent som hade rösträtt.

Idag är Sverige ett konungarike och kungen idag heter Carl XVI Gustaf och har regerat längst i Sveriges historia.

Medeltidens Politiska Utveckling

Medeltidens politiska utveckling i Sverige var en komplex period av förändringar och omvälvningar. Under medeltiden genomgick landet en mängd politiska förändringar, inklusive införandet av feodalism, bildandet av kungariket Sverige och uppkomsten av adelsmakt.

I början av medeltiden var Sverige inte en enhetlig stat, utan istället bestod av olika småkungariken och regioner som styrdes av lokala hövdingar. Det var först under 1100-talet som en mer centraliserad regering började ta form under kungar som Erik den helige och Knut den helige.

Feodalismen spelade en stor roll i Sveriges politiska utveckling under medeltiden, med en stark adelsklass som kontrollerade stora landområden och hade stor politisk makt. Denna period kännetecknades av stridigheter och maktkamper mellan adeln och kungen, vilket påverkade Sveriges politiska stabilitet.

Barnauktion blev förbjudet

Till mångas förvåning så fanns det barnauktion i Sverige i mitten av 1800-talet då barn såldes till lägsta pris. Alltså, den som kunde hålla nere barnets uppehälle var även den som vann auktionen. Detta var ett vanligt fenomen i hela nordvästra Europa. Det dröjde fram till början av 1900-talet innan barnauktion blev förbjudet i Sverige.

Värnplikten trädde i kraft

1901 var året då det blev en skyldighet för alla män mellan 18-47 år att delta i Sveriges militära försvar, den så kallade värnplikten trädde i kraft. Året efter strejkade över 120 000 personer för allmän och lika rösträtt.

Även då var det inte självklart att alla män hade rätt att rösta, men värnplikten användes som ett argument för att få rösträtt.

Först år 1909 beslutade riksdagen att nästan alla män över 24 år fick rösträtt. Kravet var att man ska ha gjort värnplikten och betalat skatt men detta krav slopades 1922, då var det totalt 19 procent av landets befolkning som hade rösträtt. 1945 hade både första och andra världskriget kommit mot sitt slut. Sverige var det enda landet i Nordeuropa som höll sig utanför båda krigen.

Kvinnornas rösträtt

1919 beslutade riksdagen om allmän och lika rösträtt. Det var inte förrän 1921 som även kvinnorna fick rösträtt i Sverige. Intagna på häktet och anstalt fick rösträtt 1937. Så mycket som 62 procent av Sveriges befolkning hade då rösträtt.

Homosexualitet blev lagligt

1944 blev det lagligt att vara homosexuell. Homosexualitet betraktades som en sjukdom fram till 1970-talet. Även preventivmedel var olagligt men legaliserades först år 1964. Idag är frivillig sexuell läggning fortfarande olaglig i 70 länder.

Religionsfrihet

År 1951 var också ett intressant år i svensk historia, det var året då man kunde välja att tillhöra vilken religion man vill, eller välja att inte tillhöra någon religion alls.

Lagen om tvångssterilisering togs bort

1974 var året då kungens inte längre hade någon politisk makt och Sveriges nuvarande regeringsform kom till. Samma år tog man bort lagen om tvångssterilisering, denna lag hade gjort det möjligt att steriliserat mer än 60 000 människor.

18-årsgräns för rösträtt

1975 blev det möjligt för 18 åringar rösta, samma år var det totalt 75 procent av Sveriges befolkning som hade rösträtt.

Social Välfärd och Livskvalitet: Sverige erbjuder ett omfattande välfärdssystem som inkluderar allmän sjukvård, gratis utbildning och generösa föräldraförmåner. Denna inriktning på social välfärd bidrar till en hög livskvalitet och gör Sverige till ett av världens mest jämlika och lyckliga länder.

Sverige först i världen att förbjuda aga

Ett årtal som är värt att lägga på minnet är 1979, detta år var Sverige först i världen att förbjuda aga mot barn. Efter det har 55 länder tagit efter Sverige.

Jämställdhet

1989 var det möjligt att anställa kvinnor inom alla yrken, till och med försvaret, detta för att främja jämställdheten i Sverige. 1995 går Sverige med i EU och år 2021 valdes Magdalena Andersson till

Sveriges statsminister, vilket var Sverige första kvinnliga statsminister.

Sveriges Eu-Medlemskap

Sverige blev medlem i Europeiska unionen den 1 januari 1995. Detta beslut var en del av landets strävan att öppna upp för internationellt samarbete och handel. Genom att bli medlem i EU kunde Sverige dra nytta av de ekonomiska fördelar som unionen erbjuder samt delta i gemensamma beslut kring miljö, handel och säkerhetsfrågor.

Under de senaste decennierna har Sverige haft en aktiv roll inom EU, både genom att driva sin egen politik och genom att samarbeta med andra medlemsländer. Genom att vara en del av unionen har Sverige även fått möjlighet att påverka beslutsprocessen och bidra till utformningen av gemensamma lagar och regler.

Den Svenska Välfärdsmodellen

Svensk välfärd är något som ofta lyfts fram som en förebild för många andra länder runt om i världen. Det svenska välfärdssystemet har utvecklats genom åren och innefattar en rad olika sociala skyddsnät och förmåner för medborgarna. Det är en modell som präglas av solidaritet, jämlikhet och en strävan efter att skapa en trygg och rättvis samhälle för alla.

I Sverige finns det en stark tro på att alla medborgare ska ha tillgång till god vård, utbildning, socialt stöd och andra grundläggande tjänster oavsett socioekonomisk bakgrund. Detta synsätt genomsyrar hela samhället och är en central del av den svenska identiteten.

Kärnevärden Exempel på tjänster
Trygghet Hälso- och sjukvård
Jämlikhet Utbildning
Solidaritet Socialt stöd

Den svenska välfärdsmodellen fortsätter att vara en central fråga i den politiska debatten och ses av många som en framgångssaga. Samtidigt står den inför en rad utmaningar i en alltmer globaliserad värld, men målet är alltid att upprätthålla principerna om solidaritet, jämlikhet och trygghet för alla medborgare.

Om du vill, ta en titt på vårt inlägg: ”Bloggink.se” Inspirerande artiklar om horoskop, hälsa och födelsedagar. Besök oss för unika insikter och tips!”

Relaterade Artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button